Dzieci czy dorośli, którzy mają trudności z koncentracją uwagi często próbują różnych sposobów, aby sobie pomóc. Jednym z nich, który warto wypróbować jest odpowiednia dieta.

Osobom z zaburzeniami koncentracji uwagi zalecana jest dieta wysokobiałkowa, z niewielką zawartością węglowodanów i stosunkowo niewielką ilością tłuszczów. Stabilizuje ona poziom cukru we krwi i pomaga w zapewnieniu zarówno energii, jak i koncentracji.

Niestety, w Polsce większość dzieci na śniadanie zjada słodkie płatki z mlekiem, chleb z nutellą lub dżemem 🙁 Dorośli często również.

Do głównych zalecanych źródeł białka należą: chude mięso, jajka, orzechy i rośliny strączkowe. Najlepiej je połączyć z solidną porcją warzyw.

Wyeliminowanie cukrów prostych (ciasta, słodycze, lody) i prostych węglowodanów, które łatwo rozkładają się na cukry (chleb, makaron, ziemniaki), będzie miało pozytywny wpływ na poziom energii w ciągu całego dnia i zdolności poznawcze dziecka. Taka dieta pomaga w podniesieniu poziomu dopaminy w mózgu. Jednak, dieta ta nie jest idealna dla osób z nadmierną koncentracją, co zwykle wynika z niedoboru serotoniny. Poziom serotoniny i dopaminy znajdują się w przeciwwadze: kiedy podnosi się poziom jednego neuroprzekaźnika, poziom drugiego spada.

Aby dobrze zacząć dzień polecam na śniadanie jajka, wędliny, pasztety – tradycyjne mięsne, ale również wegetariańskie z soczewicy, cieciorki, fasoli czy kaszy jaglanej 🙂

 

Opracowanie własne na podstawie: „Zmień swój mózg, zmień swoje życie” D. Amen. 

Kategorie: Artykuły